Zajímavé odkazy

Stránky jsou optimalizovány pro Firefox a Operu. Pro správné fungování obchodu je třeba mít zapnuty cookies.

Přátelé, partneři a zajímavé odkazy

Tyto stránky jsou optimalizovány pro prohlížeče Firefox a Opera.

Pro správné fungování obchodu je třeba mít zapnuty cookies.

Zpracování biobavlny

Při výrobě bio bavlny se používají metody a materiály, které neničí životní prostředí. Bio produkce obnovuje a udržuje úrodnost půdy, snižuje spotřebu toxických a neodbouratelných pesticidů a vytváří zemědělské systémy s bohatou biodiverzitou (rozmanitostí rostlinných a živočisných druhů). Nezávislé národní i mezinárodní autority kontrolují dodržování přísných pravidel pro produkci bio bavlny, mimo jiné také zákaz používání geneticky modifikovaných rostlin.

-

Poté, co byla bio bavlna (ve většině případů ručně) sklizena, samozřejmě bez použití jakýchkoliv chemikálií - defoliantů, které spálí listy rostlin a usnadní tím strojovou sklizeň a podobně - , putuje na čištění a spřádání. Čištění probíhá velmi jednoduše - ručním vytříděním zbytků rostlin a následým rozčesáváním až na jednotlivá vlákna, čímž vzniká jemná pavučinka podélně seřazených bavlněných vlákýnek, která již mohou být spředena. Během tohoto rozčesávání se z bavlněné hmoty oddělí poslední nečistoty a příliš krátká vlákna. Zbytky z tohoto procesu obsahují stonky, listy, půdu a smotky bavlny.

V této fázi jsou vydělena také bavlněná semínka, která se dále používají jako součást bio krmiv pro hodpodářská zvířata či po zpracování také pro lidi ve formě bio bavlníkového oleje (více o použití bavlníkových semen v potravinářském průmyslu viz článek Bavlna, část V. - Semena: malý odskok do potravinářského průmyslu).

V žádném z kroků zpracování bio bavlny se nepoužívají čisticí prostředky na bázi ropy, formaldehyd, nemačkavá činidla, bělidla na bázi chlóru, či další nepovolené zdraví, či životnímu prostředí škodící látky. Místo toho se používají přirozeně rozložitelné přírodní alternativy jako přírodní oleje při spřádání, bramborový škrob jako šlichta, peroxid vodíku pro bělení...

Fáze textilního barvení je z hlediska technologie velmi složitá, ale i zde nabízí celosvětový bio bavlněný průmysl několik alternativ - od syntetických, ekologicky šetrných barev, kterými se dá dosáhnout takřka jakékoliv barvy kromě zlaté, stříbrné a fluorescenčních barev, přes rostlinná barviva vyžadující částečnou kombinaci se syntetickými sloučeninami (velmi často používána také pro ruční tisk textilu), až k přírodnímu barvení jílem, přirozeně jemně zbarvené kultivary bavlny a dokonce také přírodní bylinné barvy, které látkám předávají kromě přírodních barev i něco navíc. U posledně jmenovaného způsobu barvení si můžete být jisti 100% přírodním výrobním postupem, neboť jakékoliv syntetické ošetření by

Další článek - Rozdíly biobavlna vs. bavlna od A do Z

Biobavlněný newsletter?